Utholdenhet 5:7

Lange rolige turer på 3 eller 4 timer er bra. Det er ikke så lett på spinning, men på ski eller sykkel er det enkelt. Rolige søndagsturer, som de vi har her i Kolbotn SK er perfekt, men pass på at du aldri er over 75 % av maks puls. Hensikten er å ha en aktiv hvile for å få overskudd til en hard økt dagen etter, og det er helt avgjørende en turen er ROLIG. Den kan ikke være FOR rolig.

Det er fordelaktig å kunne ligge på høy puls uten å bli stiv i bena. Laktat terskelen kan du "flytte" med trening. Du kan øke intensiteten til du er like under grensen for å bli stiv, og så ligge der i lang tid, for eksempel i 45 minutter. Dermed bidrar du til at terskelen flyttes litt. Dette kan ta mange måneder med planlagt trening, så det kan være smart å bruke vinteren til slikt. Terskeltrening som de kaller det på Spenst.

Skal du delta i Styrkeprøven fra Trondheim eller Lillehammer er det også en fordel om du venner deg til å sitte på sykkelen i mange timer. Minst en tur på 6-7 timer er smart i mai/juni. Det er ikke bare bena som får prøve seg, men også baken, skuldre, armer og rygg.

I følge Carl Erik Pedersen som var ansvarlig for Rye Ekspress, trener de noe kan kalles ultradrag den siste måneden før Styrkeprøven. De drar opp hastigheten til så høyt de bare klarer, ligger på ca 90 % av maks puls, en times tid. De får dermed både kondisjon, tempo og ekstrem utholdenhet til å ligge over syregrensen i lang tid. De har ofte disse ultradragene som siste time av en rolig langtur. (Stikk imot Atle Korsvolds råd)

Det er sagt et Thor Hushovd og Einar Bjørndalen bruker så mye som 70 % av tiden sin på rolige langturer. De trener og deltar i konkurranser 30-40 timer i uken. Det er også påstått at 70 % reglen gjelder også for oss som trener mye mindre. Om du trener 4 timer i uken, vil 3 timer rolig langtur neppe være bra nok ? Bruk sunn fornuft og egen erfaring når du setter sammen ukeplanen din.

 

{fcomment}

584x114-Stott-oss med din Grasrotandel
loader