Rittrapport NM Master Felesstart 2014, M40

nm2014

6 spente KSK syklister stilte til start i årets Master NM fellesstart. Ivar i seniorklassen M50 og Gaute, Jens Peter, Kjell Magnus, Roar og Egil i klassen for de unge og spreke førtiåringene. Undertegnede hadde en svært dårlig magefølelse før start, og fryktet beinhardt kjør i den svært kuperte rundløypa mellom Nordby/Ås/Årungen/Nesset. NM består jo gjerne av Norges beste syklister innenfor de respektive klassene, og har man virkelig noe å stille opp med i dette selskap? Et par runder opp den fryktede Askehaugbakken kan for mange framstå som et mareritt, men 7 runder opp samme bakken framstår som noe i nærheten av umenneskelig for oss vanlige mosjonister. Blir man kjørt av i starten, så blir veien til mål lang, alene. Vi var utrolig heldige å få med oss et fantastisk støtte-og langeapparat med Anders G, Alf Einar, Siw og Olav, noe som gjorde at vi kunne kjøre med lite ekstra vekt på sykkelen, og slippe å bekymre oss for at det skulle bli for lite veske eller mat underveis. Langingen fungerte perfekt!

vinnerDet var rundt 60 syklister på start i M40, og i motsetning til mange andre landeveisritt gikk starten relativt anstendig for seg. Frykten for høyt NM tempo var ikke reell, (eller var det bare rett og slett beina som var gode…?). Første runde gikk greit, og første tur opp Askehaugbakken gikk overraskende greit. Det er jo en bakke vi kjenner godt, og en liten hjemmebanefordel skal man jo ha. Undertegnede hadde svært gode bein, adrenalinet kokte, og jeg ledet hele feltet opp forbi første målpassering. Snakker vi TV-Brudd på hjemmebane….? Rittet fortsatte i brukbart tempo, beina var gode, og det begynte å se lyst ut, men respekten for 7 runder var fortsatt stor, og vi ble sittende å lure på når kjøret skulle begynne. Det ble gjort mange rykk og noen bruddforsøk, men ikke noe det ble noe ut av før vår Roar ble med i et lite brudd som fikk gå. Bruddet var lite, men Roar har vist tempostyrke før, så vi ga det en sjanse. Vi var på forhånd enige om at vi selvfølgelig ikke skulle kjøre inn brudd hvor vi hadde egne ryttere med, så vi gjorde det vi kunne for ikke å bidra i feltet, noe som ble lagt merke til, og noen ble til og med irriterte. Askehaugen ble forsert raskt, og pulsklokka fikk kjørt seg, men det gikk greit å henge med i første del av hovedfeltet for samtlige KSK ryttere. På toppen av Askehaugbakken la Jeppe seg helt til venstre for ikke å bidra til fart i feltet, og en svært usportslig kar fra Råholt Sykkelklubb (Reaper Racing..?) ga han et velplassert dytt i siden som holdt på å føre Jeppe i grøfta. Heldigvis ble han «reddet» av en busslomme, men en tydelig irritert Jeppe slo ut med armene, beit det i seg, og kom seg videre. Da vi kom ned igjen i front av feltet langs Årungen ble vi «beordret» i rulla for å kjøre inn bruddet, og undertegnede ble med, uten å gjøre noen innsats for farten. Roar lå fortsatt i brudd, KSK skal jo da ikke jobbe inn bruddet. Jeppes usportslige «motstander» fra litt før kommenterte muggent at «Egil har jo ikke tenkt til å bidra til noe fart», noe jeg kunne bekrefte. Han ble da enda mer muggen. For å bedre litt på stemningen kjørte jeg han inn igjen i ved Nesset, klappet han vennlig på skulderen, for med et smil å forklare at det faktisk var en grunn for KSK sin defensive kjørestil, nemlig at vi hadde en mann i brudd, og at det derfor var vår kjedelige oppgave, ikke å bidra. Kjedelig, men nødvendig. Vår «blide» venn kunne da meddele at det var han fullstendig klar over og at sånn kunne vi gjerne kjøre, men «DA MÅ DERE REGNE MED Å BLI DYTTET AV». Slike holdninger i feltet trodde jeg hørte fortiden til, og når det i etterkant viser seg å være en av feltets mest meritterte ryttere, Morten Christiansen fra Råholt Sykkelklubb, med tidligere NM gull i 2005 (og som også vant årets NM), så må jeg bare få si at jeg håper han hadde en fin dag. Der jeg kommer fra ville vi brukt noen ærlige ukvemsord om sånne som ikke egner seg på trykk. Makan til usportslig ……..

Se flere bilder nederst i artikkelen

Roar sitt kjør i bruddet gjorde at vi andre fra KSK fikk en fin reise et par runder, mens de andre måtte jobbe. Bakkene gikk bra for KSK, andre ryttere begynte å skrelle av, og da vi tok igjen bruddet på runde 4 var feltet halvert. Roar hadde gjort en heroisk innsats, men det var slutt på kreftene og Roar valgte å stå av rittet etter å ha gjort sin jobb for laget.

Rundene gikk i greit tempo, det var akkurat mulig å henge med i bakkene, pulsklokka fikk hele tiden testet seg, men viljen holdt oss inne i løpet. Det ble gjort mange forsøk på rykk og små brudd, men det ble ikke noe av noen av de. Dette så ut til å bli en sluttspurt på de få som satt igjen opp 7 gang i Askehaugbakkene. Fra Årungen og inn til bunn av bakken var feltet nervøst, alle ventet på spurten og det lite vilje i feltet til å gå i front, så Egil og Kjell Magnus tok ansvar for å holde svært rolig fart i front for sikre best mulig bein for vårt antatt beste kort, Gaute opp bakken siste gang. Vi hang godt med til midt i bakken, men da ble tempoet satt opp et lite hakk noe som gjorde at kun Gaute fra KSK holdt følge, Kjell Magnus noe bak og Jeppe og Egil gjorde det vi kunne for å ikke tape for mye tid, samt distansere de bak oss. De foran fikk noen meter på oss, men vi hadde også fått en luke til de bak. Vi fortsatte å kjøre til syra var godt over hårrota, og Jeppe og undertegnede samarbeidet for å komme oss best mulig opp bakken, og vi tok etter hvert igjen en pinnestiv Kjell Magnus hundre meter fra mål. Egil og Jeppe byttet på i tet, og i sluttspurten da klokka mi hadde vist 98% alt for lenge sa beina takk for seg, og jeg måtte se meg slått av Jeppe på målstreken, med Kjell Magnus like bak, noe undertegnede er svært godt fornøyd med. Vi hadde altså vært med å preget et NM, og i tillegg sittet med helt inn. Hvordan det gikk i spurten foran var umulig å se fra vår posisjon, men vi ble svært fornøyd da Gaute kunne fortelle at han hadde spurtet inn til 2 plass hundre meter foran oss. Det er bare å gratulere!!
Fasiten for Kolbotn SK i KM Fellesstart M40

• Gaute – 2 plass
• Jens Peter – 10 plass
• Egil Bagge – 11 plass
• Kjell Magnus – 12 plass
• Roar DNF

Litt senere på dagen startet Ivar i M50. Ivar hang også med feltet til siste bakken, men klarte ikke helt å henge med de raskeste inn, men kjørte likevel inn til en finfin 21 plass, ikke mange sekundene bak vinneren.

Alt i alt et morsomt men beinhardt ritt, og min fryktfulle respekt for et NM har falt. Dette var gøy!

Stor takk til våre frivillige hjelpere Anders, Alf Einar, Siw og Olav som stilte opp denne søndagen og hjalp oss fram.

Fantastisk laginnsats av Kolbotn SK, så gleder vi oss til å se hva Gaute og Jeppe kan få til i Nordisk Fellesstart i Sandefjord i august. Vi ønsker de lykke til som representanter for KSK og Norge!

MVH
Egil Bagge-Skarheim

Link til lokalavisen ØB sin reportasje fra rittet:
http://www.oblad.no/sport/lokale-ryttere-imponerte-pa-hjemmebane


584x114-Stott-oss med din Grasrotandel